BLING BLING, ……  

Arjan Onderdenwijngaard  2010 - 2015                     

 

Bling Bling, ..... is een installatie bestaande uit zes met medicijnstrips gepimpte objecten rond de thema’s: het maakbare leven, ziekte, mobiliteit en de (schaduwzijde van de) farmaceutische industrie.

 

De gedachten achter de installatie:

Enerzijds is het een aanklacht tegen de huidige bling bling mens, die zich, door millennialange menselijke evolutie, heeft gevormd tot een slechts in uiterlijk, status en oppervlakkigheid geïnteresseerde persoon, die bang is meer te laten zien dan de buitenkant van zijn met goud omhangen mens zijn. De wereld lijkt uiterlijk maakbaar geworden. Innerlijk wordt de mens echter in zijn dagelijkse omgang verwaarloosd.

rappeurs-bling-bling

 Dat niet iedereen gelukkig is met zijn dagelijkse leven, de continue presteerdruk en aan de verwachtingen van de samenleving kan voldoen, mag blijken uit het explosief stijgen van het aantal patiënten dat (psycho) farmaceutica slikt om zich lichamelijk en/of geestelijk staande te houden in deze maatschappij.

Voor de gehandicapte en zieke mens in deze samenleving is bling bling de werkelijkheid van de stapel lege medicijnstrips die hij wekelijks achterlaat.

Arjan D IND 16 Oktober 2013 052 - kopie

 

 De stok, een rolstoel of scootmobiel is voor veel minder validen in onze samenleving dat wat benen zijn of een auto is voor de validen: hun kaartje naar meer onafhankelijkheid en persoonlijke vrijheid en de enige manier om erbij te kunnen (blijven) horen.

 Anderzijds is de serie ‘Bling Bling ….’  een commentaar op een maatschappij, die volledig gepimpt wordt, in de zin dat alles en iedereen in economische waarden wordt uitgedrukt en derhalve kan en moet worden geëxploiteerd. Alles wordt opgeleukt, verfraaid, verpakt in hapklare brokken, veel lucht en weinig inhoud. Als het er maar aantrekkelijk uitziet.

Bling Bling mercedes gepimpt met swarovski kristal

 Een geliefd object om te pimpen is het Gouden Kalf; onze auto.

Wie niet kan meekomen of ontevreden is met prestaties en  uiterlijk en niets of niemand anders heeft om te pimpen, pimpt  zichzelf middels plastische chirurgie of met drugs om de immer aanwezige honger naar meer, jonger, mooier, nieuwer, beter en sneller te stillen.

images

Een andere betekenis van pimpen, in dit geval, is het feit dat de zieke medemens steeds meer ‘gepimpt’ wordt met medicijnen. In plaats van naar de mogelijke oorzaken van ziekten te kijken en levenspatronen te veranderen, is symptoombestrijding; het voorschrijven en gebruik van medicijnen, de eenvoudigste oplossing van het probleem geworden. Hierdoor worden zowel patiënt als samenleving ontslagen van de plicht zich serieus te verdiepen in de patiënt en de achterliggende oorzaken van zijn ziekte en lijden. Thuisdokteren kan inmiddels iedereen via het internet. En er zijn virtuele apotheken te over voor de aanschaf van de gewenste medicatie. De farmaceutische industrie is als alle andere waarbij het draait om omzetten en aandelenkoersen. Zij vaart er wel bij.

download

  

1-      Bling Bling I, three years of swallowing……een gepimpte, aan gehandicaptenvervoer aangepaste Fiat Fiorino bestelauto                   (zomer2010) 

               Hoogte 190cm X breedte 165 cm X lengte 440 cm.  Gemengde techniek.

Car Art Festival 2011 Bling Bling three years of swallowing  door Arjan Onderdenwijngaard

2-      Bling Bling II, twelve years step by step..…. een gepimpte wandelstok (voorjaar 2011)

Arjan D NL 2 mei  2012 035 - kopie

3-      Bling Bling III, eleven years wheels to walk….. een gepimpte scootmobiel met wandelstok (zomer 2011, zomer 2012)

         Hoogte 125 cm X breedte 75 cm X lengte 185 cm.  Gemengde techniek.

Bling Bling eleven years wheels to walk 1

4-      Bling Bling IV, two more visits back to my roots…… een gepimpte becak uit Yogyakarta (Indonesië najaar 2013)

               Hoogte 170 cm X breedte 110 cm X lengte 230 cm.  Gemengde techniek.

Sido Dadi sudah jadi

5-      Bling Bling V, help casting it's shadow…. het woord help, een roep om begrip van een zieke, dat zich als een schaduw op muur of vloer laat vallen. (2015)

6-      Bling Bling VI, HELP shouting out loud....  het woord HELP in grote letters: als een schreeuw om hulp door een zieke samenleving.